Wealth Avenue: Ο νέος παίκτης των οικιστικών ακινήτων που στοχεύει στο Χρηματιστήριο

Σε έναν ισχυρό παίκτη στην αγορά ακινήτων επιδιώκει να εξελιχθεί η επενδυτική εταιρεία Wealth Avenue PLC, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, προχωρώντας σε μια σειρά οικιστικών έργων τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη. Την ώρα που εξετάζει σοβαρά την εισαγωγή της τους επόμενους μήνες στην εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
 
Η Wealth Avenue, όπως υποστηρίζει στο powergame.gr ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξιος Βανδώρος, δραστηριοποιείται κυρίως σε ένα niche market, το οποίο αφορά έργα εκμετάλλευσης ακινήτων σε επενδυτικό εύρος από 1,5 εκατ. έως 5 εκατ. ευρώ, με το οποίο από τη μία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις μεγάλες εταιρείας ακινήτων, αλλά από την άλλη ξεπερνά τους «μικρούς» παίκτες, που δεν «φτάνουν» αυτού του ύψους τις επενδύσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία διαθέτει μια πολυμετοχική βάση, με τη συμμετοχή 230 επενδυτών θεσμικών και ιδιωτών, και δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά.
 
Συγκεκριμένα, ο κ. Βανδώρος υποστηρίζει το εξής: «Πρακτικά πήγαμε να κάνουμε ένα άτυπο fund, για το οποίο δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο για να γίνει στην Ελλάδα, οπότε εκεί γεννήθηκε η ιδέα να φτιάξουμε μια εταιρεία, με σκοπό να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Κύπρου. Επιλέξαμε μάλιστα τη συγκεκριμένη χώρα, όχι για φορολογικούς λόγους, που πιστεύουν οι περισσότεροι, καθώς η εταιρεία φορολογείται στην Ελλάδα, αλλά διότι το θεσμικό πλαίσιο εκεί κινείται πιο γρήγορα, υπάρχει δηλαδή λιγότερη γραφειοκρατία».
 
Αυτήν τη στιγμή η Wealth Avenue είναι δύο χρόνια εισηγμένη στην εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου της Κύπρου και έχει ρευστότητα της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ, με την οποία μπορεί και δραστηριοποιείται σε δύο τομείς. Ο πρώτος αφορά τις αγοραπωλησίες ακινήτων (flipping) και ο δεύτερος πυλώνας δραστηριότητάς της είναι η ανέγερση νέων οικιστικών projects σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σε βάθος χρόνου εξετάζεται το ενδεχόμενο οικιστικών επενδύσεων σε τουριστικές περιοχές ή και η επέκταση στα τουριστικά ακίνητα.
 
Σε αυτήν τη φάση η εταιρεία «τρέχει» τρία οικιστικά projects σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το πρώτο αφορά οικιστική ανάπτυξη στο Μαρούσι, το οποίο βρίσκεται σε καλή τοποθεσία, καθώς απέχει 100 μέτρα από τον σταθμό του τρένου και πλησίον του έχει και την κύρια εμπορική αγορά της περιοχής. Το δεύτερο έργο αφορά τη δημιουργία κατοικιών της τάξεως των 75 τ.μ., με υψηλή μεταπωλητική αξία, στο Πόρτο Ράφτη, το οποίο βρίσκεται ακόμη στη φάση των αδειοδοτήσεων και στόχος της εταιρείας είναι το καλοκαίρι να αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Εξάλλου, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, τα ανατολικά προάστια και περιοχές όπως το Πόρτο Ράφτη είναι σταδιακά ανερχόμενες, καθώς πολλοί Έλληνες έχουν μετακομίσει προς τα εκεί, μια και έχουν φθηνότερα ακίνητα και οικόπεδα.
 
Τέλος, το τρίτο αφορά την ανέγερση οικιστικού συγκροτήματος στην περιοχή της Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη στην οδό Κέννεντυ, κοντά στην έξοδο προς την περιφερειακή οδό της πόλης. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 900.000 ευρώ και αφορά τη δόμηση 580 τ.μ. Ακόμη, η εταιρεία συνεχίζει να βολιδοσκοπεί με πολλή προσοχή τις περιοχές των Βορείων Προαστίων στην Αθήνα, όπως την Αγία Παρασκευή και τα Βριλήσσια.
 
Παράλληλα, ο κ. Βανδώρος σημειώνει το εξής: «Συνεχίζουμε να κοιτάμε διαθέσιμα οικόπεδα και προς το παρόν έχουμε επικεντρωθεί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου έχουμε εδραιωθεί και ξέρουμε αρκετά καλά τις περιοχές, ώστε να δούμε ποιες μπορούν να αποδώσουν και αποτελούν επενδυτικές ευκαιρίες. Παράλληλα, στρεφόμαστε και στα τουριστικά ακίνητα, καθώς είναι μία ιδιαίτερα θετική εποχή για τον τουρισμό, ωστόσο θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί στις κινήσεις μας, έτσι ώστε να επιλέξουμε σωστά».
 
«Εκτός από την τοποθεσία, η οποία αποτελεί τη βασική παράμετρο που επιλέγει μια εταιρεία, έναν δεύτερο παράγοντα αποτελεί και το πόσο εύκολη είναι η κατασκευή των οικιστικών ακινήτων σε αυτήν. Ειδικά στην Αθήνα πάρα πολλά οικόπεδα μπορεί να είναι μεγάλα, αλλά είναι πολύ ανηφορικά, σε δύσκολα σημεία, με αποτέλεσμα να ξεφεύγουν τα κόστη», όπως προσθέτει.
 
Για την αγορά ακινήτων ο ίδιος σχολίασε το εξής: «Σήμερα υπάρχει μεγάλη έλλειψη νέων διαμερισμάτων και ο αριθμός που χτίζεται τώρα, αν και μας φαίνεται μεγάλος, δεν είναι, απλώς είχαμε ξεσυνηθίσει να υπάρχει τόσο έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα. Επίσης, υπάρχουν εκατοντάδες ακίνητα που πρέπει να ανακαινιστούν για να ξαναμπούν στην αγορά και τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση είναι αμελητέα». Για τον κ. Βανδώρο στην ελληνική αγορά ακινήτων υπάρχει περιθώριο ακόμη μιας επταετίας να αναπτυχθούν τα οικιστικά ακίνητα, ωστόσο ο ίδιος επισημαίνει το μεγάλο κόστος κατασκευής: «Πριν από τρία χρόνια χτίζαμε στην Αθήνα με 1.200 € /τ.μ., τώρα χτίζουμε 1.800 € /τ.μ., τώρα όμως υπάρχει κάποια σταθεροποίηση, κατάσταση που δεν θα αλλάξει αν δεν υπάρξουν εξωγενείς παράγοντες».
 
Βασικοί μέτοχοι της Wealth Avenue είναι οι αδερφοί Βανδώροι (Αλέξιος και Ανδρόνικος), δεύτερης γενιάς αρχιτέκτονες, με CEO τον Αλέξιο, o οποίος είναι εκπρόσωπος στην Ελλάδα του μεγαλύτερου Παγκόσμιου Οργανισμού για τα Ψηλά Κτίρια και το Αστικό Περιβάλλον (CTBUH), αντιπρόεδρος στην Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων και συνιδιοκτήτης στη μεγαλύτερη εταιρεία προσωπικής ανάπτυξης στην Ελλάδα (ΑποφασίΖω), ενώ ο Λευτέρης Κοντός είναι Capital Markets expert και παράλληλα CEO της investors matchmaking πλατφόρμας In4Capital.com.

Leave a comment